Op een dag ontdek je dat je hoogbegaafd bent, bijvoorbeeld doordat je kinderen hoogbegaafd blijken te zijn of dat iemand je herkend als hoogbegaafd. In één keer valt er veel op zijn plaats. Die keren dat je je onbegrepen voelde als een idee dat je aandroeg, niet op waarde werd geschat, anderen het te snel, te veel of jou te veeleisend vonden. De ergernis, de frustratie die dat bij jou oproept. Wat zou het dan mooi zijn om te weten hoe je je HB zo kan inzetten dat anderen je wèl kunnen horen en zien.

Wij zijn Agnes Schilder en Nelly Hazen. In ons werk als trainer, coach en docent in het hoger onderwijs komen we die frustratie vanwege onbegrip steeds vaker tegen. En toen we vervolgens enkele hoogbegaafdheidscafés in Groningen organiseerden, begrepen we steeds beter waar je dagelijks tegenaan loopt als je hoogbegaafd bent.

Boven het maaiveld coaching was een ingeving. We hoorden zó vaak hoe lastig het is om te beschikken over zo’n uitzonderlijk talent. Immers: je hoofd boven het maaiveld uitsteken, dat doe je nu eenmaal niet in Nederland. Maar het kán wel. Daar zijn we van overtuigd. Het vergt luisteren. Het vergt de wil om elkaar te verstaan en te begrijpen.

Onze missie is het verbeteren van het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen. Dat doen we door coaching en ondersteuning te bieden aan volwassenen die zelf hoogbegaafd zijn of het vermoeden hebben hoogbegaafd te zijn. En door informatie te geven. In lezingen, voor mensen met en zonder voorkennis op dit gebied. Of in gesprekken met professionals die ons raadplegen met vragen over hoe hoogbegaafde volwassen kunnen floreren en tot bloei kunnen komen.

En dat papaverveld? De papaver is een opvallende bloem. Ze springt eruit dankzij haar kleur. Ze is stevig geworteld. En ze blijft je verrassen door de manier waarop in één minuut de bloem zichtbaar wordt. En als de bloembladeren eraf zijn gevallen, blijft er een krachtige en prachtige zaadbol die zich kan uitzaaien, zowel op rijke als op arme grond.